China’s plastic-ban dwingt Britten tot innovatie

Als we niet snel met een slimme oplossing voor ons afvalprobleem op de proppen komen, dreigen we komende jaren te verzuipen in ons eigen afgedankte plastic. China, ’s-werelds afvalimporteur, heeft zijn milieuwetten aangescherpt en dreigt met een complete plastic-ban.

Groot-Brittannië heeft als eerste grote westerse land te leiden onder het nieuwe beleid van de Aziaten. Vanaf 2018 wordt al het Britse plasticafval in China geweigerd. Tot 1 januari dumpten de eilandbewoners jaarlijks bijna een half miljoen ton plastic op stortplaatsen in het oosten. Afvalverwerkers in Groot-Brittannië luiden de noodklok omdat ze de enorme hoeveelheid rommel niet meer kunnen verwerken.

Britse politici overwegen een afvaldeal met andere Aziatische landen. Tegelijkertijd kijkt het Lagerhuis ook naar duurzame oplossingen voor het plasticprobleem. Wetenschappers en ondernemers met een antwoord wordt een dikke vergoeding in het vooruitzicht gesteld. Tot op heden echter is hét groene alternatief nog niet gevonden.

Made in China, dumped in China
Het overgrote deel van ons plastic speelgoed, verpakkingen en huishoudelijke artikelen wordt niet alleen gemaakt in China, maar eindigt er ook op de vuilstort. In 2016 verwerkte het land 7,3 miljoen ton plastic – 10 procent daarvan werd gerecycled, de rest verbrand, begraven of opgeslagen.  Wereldwijd eindigt jaarlijks bijna 10 miljoen ton plastic in zee; experts schatten dat 100.000 zeedieren en meer dan een miljoen vogels ieder jaar sterven doordat ze plastic inslikken.