Brouwerijbouwers: Machientjes voor je eigen bier

Als hobbyende bierbrouwers waren Olivier van Oord en Bart van de Kooij tachtig procent van hun kostbare tijd kwijt aan het schoonmaken van de gebruikte potten en pannen. Wat een gedoe, vonden de marketingjongens. En ze dachten: wat nou als er een machine was die jou als hobbybrouwer al die moeite uit handen zou nemen? Zie daar de kiem van de Minibrew.

Het was september 2015 toen het plan van Van Oord en Van de Kooij begon te gisten: één strak ontworpen apparaat, waar je de juiste combinatie van water, gerst en hop in doet, en waar je met wat geduld een heerlijk goudgeel brouwsel uit zou kunnen tappen. En dan niet op industriële schaal, maar gewoon thuis. En dan ook nog eens gekoppeld aan een app waarmee je desgewenst het recept van je eigen bier heel simpel zou kunnen aanpassen. Een kleine thuisbrouwerij. Een Minibrew.

Crowdfunding
Inmiddels zijn we drie jaar verder en staan Van Oord en Van de Kooij op het punt om de Minibrew wereldwijd op de markt te brengen. ‘Binnen nu en een half jaar gaan we de eerste machines uitleveren,’ vertelt Van Oord. ‘En van daaruit gaan we opschalen.’ De eerste Minibrews gaan naar de vroegste klanten, met name de eerste 86 backers die Minibrew na een crowdfundingcampagne op Indiegogo financierden.

Want zeker is dat Minibrew op veel interesse mag rekenen. Meer dan 500 klanten hebben al een apparaat besteld, nog voordat ze het in werking hebben gezien. Van Oord: ‘Dat zijn mensen met ondernemingszin: veelal hobbybrouwers, maar ook brouwerijen die interesse hebben. Met de Minibrew kun je makkelijk pilots maken van een nieuw recept.’ Ook de startupscene kijkt verwachtingsvol toe: het toonaangevende TechCrunch noemde Minibrew ‘the only machine that actually produces beer‘ en magazine Sprout riep Minibrew in 2016 uit tot Startup van het Jaar.

Ook brouwerijen hebben interesse: met de Minibrew kun je makkelijk pilots maken van een nieuw recept.’

Geduld
Behalve via crowdfunding ontving Minibrew in de opstartfase financiering van onder meer VOC Capital Partners (van Quote 500-miljonairs Pieter Schoen en Han de Groot) en Hovingh & Partners. Afgelopen jaar haalden Van Oord en Van de Kooij nog bijna €2,5 miljoen op. Dat groeigeld was nodig, want de ontwikkeling van de Minibrew vergde tijd, geduld en geld. ‘We hebben ons nogal wat op de hals gehaald,’ lacht Van Oord nu. ‘We wilden niet alleen een goed product bouwen, maar moesten tegelijk ook de software ontwikkelen. Niet toevallig hebben we al in de beginfase een bierbrouwer – Ko Hendriks – en een software-architect – Adrien Jeanjean – aan ons team toegevoegd. De kwaliteit van het bier én de beleving bij het gebruik stonden voorop.’

Nu kan Van Oord trots vertellen dat de Minibrew er écht bijna is. Onlangs trad Edwin Blom, voormalig directielid bij Grolsch, aan als CEO. Medeoprichter Van de Kooij zit al maanden vrijwel fulltime in China om de productie van de eerste machineonderdelen te begeleiden. Als alles volgens plan verloopt is Minibrew in de zomer klaar voor massaproductie. Bij een zorgvuldig uitgekozen Chinese fabrikant worden de onderdelen geproduceerd en wordt de machine geassembleerd. Van Oord: ‘We gaan de tweede serie vanaf eind 2018 in verschillende Europese landen tegelijk uitrollen. In een land als Noorwegen, bijvoorbeeld, heb je al 75.000 geregistreerde thuisbrouwers. In Groot-Brittannië zijn het er zelfs 100.000 – voor ons zijn dat ongekende markten, waar we al veel backers hebben. En op termijn willen we uitbreiden naar Noord- en Zuid-Amerika en Azië. We hebben aanvragen gehad uit 35 landen, dus de potentie is er.’