De beste documentaires over kunstfilms

Om een kunstwerk te waarderen moet je het in het echt zien. Maar om het te begrijpen doe je er goed om aan om een documentaire of film over de maker te zien. We doken in de archieven en selecteerden de allerbeste producties van bekende en minder bekende figuren uit de kunstgeschiedenis.

Andrei Rublev (1966) – Andrei Rublev
Een indrukwekkende documentaire over misschien wel de meest ondergewaardeerde kunstenaar uit de geschiedenis: de vijftiende-eeuwse Russische iconenschilder Andrei Rublev. Geliefd onder filmkijkers en kunstcritici.

Relics (2014) – Damien Hirst
Wetenschappers en kunstcritici in gesprek over de nieuwe stroming conceptuele kunstenaars en de rol van Damien Hirst hierin. Is Hirsts werk een gimmick, een poging om te zien hoe ver de kunstenaar kan gaan of is het oprecht? Oorspronkelijk uitgegeven voor de Britse zender Channel 4.

A New Way of Seeing (2015) – Vincent van Gogh
Regisseur David Bickerstaff kreeg als eerste documentairemaker ter wereld volledige toegang tot de archieven van het Amsterdamse Van Goghmuseum. Zijn beeldverslag geeft een interessant en volledig beeld van het leven van de mysterieuze schilder-icoon.

Tim’s Vermeer (2014) – Johannes Vermeer
Het zachte licht in Delftse straatjes, het mysterie van brieflezende meisjes, de doorschijnendheid van zijn melk: de pareltjes van Vermeer kent iedereen. Toch zitten er ook allerlei grapjes en boodschappen verborgen in zijn werk van de kunstenaar. Filmmaker en uitvinder Tim Jenison toont ze allemaal.

Painting (2012) – Gerhard Richter
De Duitse schilder Gerhard Richter is de grondlegger van de absurdistische kunststroming kapitalistisch realisme en tevens een van de rijkste levende schilders van dit moment. Een moderne documentaire die zelfs interessant is als je Richter niet kent.

The Architect & the Painter – Charles en Ray Eames (2011)
Het designduo Charles en Ray Eames waren in de jaren vijftig, zestig en zeventig bepalend voor het ontwerp van Amerikaanse producten en gebouwen. Interviews met bekenden van de twee over hun nalatenschap aan de smaak van Amerika.

Le Mystère Picasso (1956) – Pablo Picasso
De Spaanse schilder en beeldhouwer Picasso is overbekend. Toch had de meester ook een onbekende, duistere kant, zo laat deze af en toe trage, maar kleurrijke Franse kunstreportage uit 1956 zien.

The Radiant Child (2010) – Jean-Michel Basquiat
Een indringend portret van de New Yorkse neo-expressionistische graffitikunstenaar Basquiat. Over zijn belangrijkste inspiratiebronnen en vriendschappen met zanger David Bowie, acteur Gary Oldman en popicoon Courtney Love.

Pollock (2000) – Jackson Pollock
Twee uur durend epos over de meest invloedrijke Amerikaanse schilder ooit. Inzichten in het leven en werk van de kunstenaar, bijgenaamd Jack the Dripper, die bekend werd door verf op platliggende doeken te laten druppelen uit een zwaaiend blikje aan een touw.

10. The Agony and the Ecstasy (1965) – Michelangelo
Hopeloos oud en op momenten hemeltergend traag, maar wel warm en indrukwekkend. Een film over de beschildering van de Sixtijnse Kapel in het Vaticaan door de wereldberoemde alleskunner Michelangelo.

 

Bron beeld: YouTube