Australië belooft: grote geldprijs voor oplossing koraalprobleem

Heb jij het baanbrekende idee om het koraalrif Great Barrier Reef te redden, dan wacht jou een grote beloning van de Australische overheid. 1,3 miljoen Australische dollar (omgerekend 845.000 euro) wordt jouw kant op gestuurd, mits het idee ook daadwerkelijk werkt.

Volgens de minister van milieu, Josh Frydenberg, is het van groot belang dat het grootste koraalrif ter wereld in stand moet worden gehouden. ‘Het koraalrif is het grootste levende wereldwonder. Vanwege de omvang van de schade zijn grote denkers nodig, waar ze ook vandaan komen.’

Verbleking koraal

Er zijn twee belangrijke oorzaken voor de teloorgang van Great Barrier Reef. De eerste heeft te maken met toeristen die met enige regelmaat een stukje koraal meepikken, maar de grootste boosdoener is de verbleking van het ‘grootste levende wereldwonder’. Want waar normaliter de eencellige algen volgens het proces van fotosynthese bepaalde voedingsstoffen produceert om de kolonies in leven te houden, kan deze door vormen van stress eenvoudig worden afgestoten, iets waarvan het koraal lang niet altijd goed herstelt.

Door de volgende (externe) problemen ontstaat verbleking van het koraal:

  • Toe- of afname van de temperatuur van het water
  • Versterkte zonnestraling
  • Chemische invloeden (zoals verzuring)
  • Wijzigingen in het sediment (bijvoorbeeld de verslibbing van de zeebodem)
  • Invloed van schadelijke bacteriën
  • Verandering in het zoutgehalte van het zeewater

In het geval van de Great Barrier Reef zijn de voornaamste oorzaken ‘El Niño’, de storm die eind jaren ’80 over Australië raasde en het koraal allesbehalve goed deed, en de stijging van de temperatuur van het water. Alleen door die laatste reden al verbleekt er vijf keer zoveel koraal als in de jaren ’80.