Amazon opent supermarkt zonder kassa

Grootgrutters zonder kassabediendes bestonden al even, een supmarkt waarbij een loket volledig ontbreekt, kijk: dat is nieuw. Online verkoopgigant Amazon opende dit voorjaar een supermarkt waarbij klanten, als ze al hun boodschappen gevonden hebben, zo naar buiten kunnen lopen.

Amazon Go, zoals de formule heet, maakt gebruik van sensoren, camera’s en speciaal ontwikkelde gezichtsherkenningssoftware waarmee bijgehouden wordt wat bezoekers allemaal in hun karretje leggen. Bij het verlaten van de winkel in Seattle worden alle aankopen automatisch van de creditcard van klanten afgeschreven. Voorlopig is Amazon Go alleen toegankelijk voor vaste klanten in het bezit van een speciaal pasje. Het bedrijf heeft nog geen plannen voor uitbreiding van de innovatieve supermarktformule.

In een jubelend persbericht benadrukt Amazon dat winkeldiefstallen en overvallen door alle technische snufjes tot het verleden behoren. Daarbij geeft het bedrijf aan dat inkoop van de dagelijkse boodschappen tot twee keer zo snel kan omdat klanten niet meer in de rij hoeven te staan bij de kassa.

Betalen bij het schap
Het techbedrijf is overigens niet de enige die experimenteert met nieuwe winkelmodellen. Enkele jaren terug al lanceerde Albert Hein To Go-winkels waarbij klanten zelf hun aankopen langs een scanner kunnen halen. De grootgrutter uit Zaandam opende dit jaar een supermarkt voor het personeel waar producenten kunnen worden afgerekend door een chip-pasje langs het schap te halen. In de zaak in het hoofdkantoor van het bedrijf ontbreken kassa’s. De wit-blauwe boodschappengigant durft het voorlopig nog niet aan om de winkelmethode op niet-personeelsleden te testen.